Χρειαζόμαστε όλα αυτά που αγοράζουμε;

4ο Δημοτικό Σχολείο
       Γιαννιτσών                                                                        Γιαννιτσά 17. 3. 2014.
Μελέτη Περιβάλλοντος
Ενότητα 6, Κεφάλαιο 4
Χρειαζόμαστε όλα αυτά που αγοράζουμε;
Αγαπητέ γονέα και κηδεμόνα
της/του μαθη/τριας/τη της Γ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος ασχοληθήκαμε με τον υπερκαταναλωτισμό που διακατέχει όλους μας.
Όπως χαρακτηριστικά δείχνει το βιβλίο του μαθητή στη σελίδα 99, ποιος από εμάς δεν έχει πάει να ψωνίσει λίγα πράγματα που χρειάζεται και αντί για καλάθι γέμισε ένα μεγάλο καρότσι;
Στην προσπάθειά μου λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές και να τους δείξουμε καλές συνήθειες και συμπεριφορές ως αυριανούς καταναλωτές, σας καλώ να συνδράμετε και εσείς μιλώντας με τα παιδιά σας αλλά κυρίως να είστε το παράδειγμα στην πράξη.
Για να κάνω το έργο σας πιο εύκολο σας προτρέπω να επισκεφτείτε μερικές ιστοσελίδες και ιστότοπους όπου μπορείτε να έχετε πληρέστερη πληροφόρηση κατ’ αρχήν για εσάς τους ίδιους και μετά για τα παιδιά σας. Θεωρώ π. χ. πως είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον Ε.Φ.Ε.Τ. (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) στη διεύθυνση www.efet.gr και από την αρχική σελίδα να κάνετε κλικ πάνω δεξιά στο παράθυρο που γράφει «newsletter» και να συμπληρώσετε τη φόρμα που θα εμφανιστεί. Πατήστε στη συνέχεια εγγραφή για να παίρνετε μηνύματα κυρίως για ανακλήσεις ακατάλληλων προϊόντων που γίνονται καθημερινά έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν ποτέ τα παιδιά μας να καταναλώσουν ακατάλληλα προϊόντα.
Στο ίδιο portal θα βρείτε και άλλες χρηστικές πληροφορίες όπως τη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών, την υποβολή καταγγελίας αλλά και χρήσιμους συνδέσμους (από Βιβλιοθήκη – Πηγές), που θα σας οδηγήσουν και σε άλλες ιστοσελίδες που αφορούν στους καταναλωτές και στις καλές και κακές συνήθειές τους.
Επίσης με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας παρακαλέσω εάν βέβαια το επιθυμείτε και εσείς, να μου αποστείλετε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να έχω έτσι τη δυνατότητα να σας αποστέλλω ,κυρίως για τα παιδιά, ασκήσεις μαθηματικών και άλλων, όπως και αξιόλογων εκπαιδευτικών παιχνιδιών σε ηλεκτρονική μορφή για να διασκεδάζουν τα παιδιά και ταυτόχρονα να μαθαίνουν.  
Στόχος μου από την αρχή της χρονιάς ήταν να πραγματοποιήσω όλα τα παραπάνω στο σχολείο, όμως επειδή τα παιδιά είναι πάρα πολλά δεν μου περισσεύσει χρόνος.
Με εκτίμηση
Ο δάσκαλος της τάξης
Δημήτρης Καρατσαλιώτης